Verdens kanskje minste og mest spesialiserte digitale kommunikasjonbyrå

Hva betyr Facebook Graph Search for bedrifter og privatpersoner?


❗️ Dette innlegget er mer enn ett år gammelt. Publisert 1.6.2013

I januar kom Facebook med en nyhet: Facebook Graph Search. I praksis skal det hjelpe brukerne å finne fram til informasjon som finnes på Facebook enklere, og det øker nytteverdien for informasjonen som allerede finnes på Facebook. Verdien av en “like” og en “check in” endres. Du trenger forresten ikke å bekymre deg over privatlivet ditt på Facebook noe mer enn tidligere.

Kanskje du lurer på hvilke bilder du har klikket Liker på? Eller hvilke restauranter i hjembyen din vennene dine har sjekket inn på? Eller hvilke bilder som finnes på Facebook av deg og en bestemt person? Slik ser det ut i praksis, med et bildesøk for å finne bilder av den fantastiske Marianne og meg, “Pictures of Marianne Aune Solheim and Ingvild Moen from 2012″ – noe fra Øya 2012, noe fra hyttetur, noe fra en restaurant:

facebook-graph-search-marianne-solheim-ingvild-moen

Så kommer det evige spørsmålet: Hva med personvernet, hva med privatlivet mitt på Facebook? Mitt aller viktigste råd i denne forbindelse: Ikke post, sjekk inn eller lik ting du ikke kan stå for. Det gjelder ikke bare på Facebook, det gjelder alle digitale kanaler du bruker. Denne søkefunksjonen gjør at vennene dine kan se hvor du har sjekket inn, eller hvilke restauranter du liker, dersom personverninnstillingene dine er åpen. Hvordan vet du hvem som ser hva? Klikk her for å lese om Facebooks personverninnstillinger. Facebook vet ikke noe mer om deg enn tidligere, og du bestemmer jo selv hvor mye du deler, når du deler det og hvordan du deler det.

Du trenger ikke å være bekymret for å klikke Liker, skrive kommentarer, statusoppdateringer eller poste bilder på Facebook så lenge du kan stå for det du interagerer med, men gammelt innhold vil bli lettere tilgjengelig, så det kan være lurt å sjekke innstillingene du har på din Facebookprofil slik at du slipper å lure. Innstillingene finner du her (vær logget inn på Facebook når du klikker på lenken).

For bedrifter er Graph Search utrolig spennende. Jeg mener at dette endrer verdien av en “Like” og av innsjekkinger. Tidligere når noen har klikket Liker på din Facebookside, har de gitt deg som bedrift tillatelse til å komme i nyhetsfeeden deres, til å komme inn i sin private sfære. Tidligere, når noen har sjekket inn med Facebook Places hos din bedrift, har de vist til vennene sine der og da hvor de er. Med Graph Search, kan brukere finne fram til innsjekkinger og likes fra tidligere. Dersom jeg skal finne en ny tannlege i Oslo, kan jeg finne ut hvilke tannleger vennene mine har sjekket inn hos. Dette gir en økt verdi, både for bedriften som har fått innsjekkingen og for meg som bruker.

Om du eier en bedrift med fysisk adresse, anbefaler jeg at du jobber med å få folk til å sjekke inn hos din bedrift i tiden som kommer, og om du jobber med innholdet på en Facebookside, anbefaler jeg at du fokuserer på å levere godt innhold til de som følger deg samtidig som du jobber med å bygge antallet relevante likes. Om du trenger konkrete råd på hvordan du gjør dette i praksis, er det bare å sende mail til  ingvild(alfakrøll)resonate.no

Ønsker du å få den nye tjenesten så tidlig som mulig? Klikk deg inn her og scroll helt nederst på siden. Der finner du også mer informasjon, informasjonsfilmer og flere eksempler til hvordan Graph Search vil fungere i praksis.

Morten Myrstad og Jan Espen Pedersen i Direkte.tv inviterte meg til å prate om dette på Sosial Direkte dagen etter det ble lansert, om du foretrekker lyd og video:

Hva tror du om Graph Search? Er du positiv eller negativ til nyheten?

Se flere eksempler på søk her: Hair Salons my friends like.  Bars in Oslo visited by single men over 30. Photos of Ingvild MoenShopping and Retail places I visited.

Vil du følge med og få oppdateringer om sosiale medier først? Velg din favoritt (eller flere): 
Facebook – Twitter – Instagram – Google+ – Nyhetsbrev

,

2 kommentarer til “Hva betyr Facebook Graph Search for bedrifter og privatpersoner?”