Verdens kanskje minste og mest spesialiserte digitale kommunikasjonbyrå

Jeg vil være privat på Facebook


❗️ Dette innlegget er mer enn ett år gammelt. Publisert 1.6.2013

Tidligere i år var vi i gang med en ny runde med denne – og i forbindelse med Graph Search er diskusjonen om personvern på Facebook i gang igjen:

Kjære venner. Jeg ønsker å være PRIVAT forbundet med deg på Facebook. Jeg poster bilder av venner og familie, og ønsker ikke at fremmede skal ha tilgang til mine sider. Med de nylige forandringer i Facebook, kan alle se mine aktiviteter på hvilken som helst vegg. Dette skjer når våre venner og familie trykker på “Liker” eller “Kommenter.” Automatisk vil deres venner også kunne se hva jeg poster.
Uheldigvis kan vi ikke fjerne Facebook-settingen selv, fordi Facebook har konfigurert det slik at alle kan se hva vi kommuniserer med hverandre.
Kan du være så snill og gjøre følgende for meg:
1. Før MUSA på navnet mitt uten å klikke -> et vindu kommer opp.
2. Før MUSA på “Venner” uten å klikke -> en liste kommer fram.
3. Klikk på “Innstillinger….” i lista -> Fjern haken på “Kommentarer og Liker” og så på “Bilde.”
Ved at du gjør det, kan jeg fortsatt være privat med mine venner og familie, og ikke lenger være offentlig.
Og så, kopier dette og lim det inn på din vegg. Med det samme jeg ser at du har gjort det for meg, vil jeg gjøre det samme for deg.

Det er heldigvis ikke helt slik det fungerer på Facebook. Når man kommenterer, liker og skriver veggmeldinger til folk, bør man se etter hvilket ikon som dukker opp under teksten eller bildet. Det er den som poster et innlegg som avgjør om det er offentlig eller privat. Noen eksempler:

1 Ingvild Moen postet kun til venner
Statusoppdateringen jeg postet 22. juni via mobil er kun synlig for venner. Ser du tegnet ved siden av?

Privatperson postet til venner og venners venner
Denne er synlig for mine venner og mine venners venner.

1 Privatperson postet offentlig
Innimellom vil man oppdatere ting offentlig (jordklode-tegn). Coverbilder er alltid, alltid, alltid offentlige. Profilbilder er offentlige som grunninnstilling, men du kan endre den. Statusoppdateringer og bilder bestemmer du om er offentlige. Alle oppdateringer du poster, blir vist til de som du velger. Jeg viser hvordan under.

1 Facebooksider poster public offentlig
Facebooksider poster stort sett alltid offentlig. Ser du jordklode-tegnet?

Den øverste som har to hoder viser at dersom du kommenterer på denne oppdateringen, vil vennene til den som har skrevet statusoppdateringen se det du har skrevet, men ingen andre. Ikke dine venner (kun eventuelle felles venner du har med den som har skrevet oppdateringen) og ingen andre på Facebook.

Dersom du kommenterer eller liker den nederste oppdateringa, den med jordkloden, vil alle i hele verden kunne se det du har likt og skrevet uavhengig av hvilke innstillinger du personlig har. Dette er fordi når noen poster noe offentlig, vil også kommentarene være offentlige.

Det er med andre ord ingen vits i å be folk gå inn på innstillinger på én og én person, vær heller bevisst på at du kan stå for det du skriver og klikker liker på.

Hver gang du poster noe fra din profil, bestemmer du 100% hvem som kan se det du skriver ved å klikke på denne knappen rett under der du skriver oppdateringer:

personvern-innstillinger-facebook

Når det gjelder hva folk kan se på din profil, så kan du enkelt sjekke hvem som ser hva og hva som ligger offentlig. Gå da inn på din profil og klikk på knappen du finner på høyre side når du er inne på profilen din – View as (vis som):

Vis Facebookprofil som

Del gjerne denne bloggposten med de du tenker kan ha nytte av det, og still spørsmål om dette dersom du har det – jeg hjelper gjerne til!

Vil du følge med og få oppdateringer om sosiale medier først?
Facebook Twitter Instagram Google+Nyhetsbrev

,

2 kommentarer til “Jeg vil være privat på Facebook”