❗️ Dette innlegget er mer enn ett år gammelt. Publisert 2.6.2013
Denne teksten er opprinnelig skrevet for Kampanje Magasin, og var i februar 2013-utgaven av Kampanje.
Husker du da både du og internett var yngre, da man brukte mIRC og MSN for å chatte med kjente og ukjente? Jeg husker det som om det var i går. Jeg var nok 14-15 år og storebror hadde lært meg å lage hotmailadresse og hvordan bruke mIRC og MSN, og min omsorgsfulle mor sa at jeg fikk lov til å snakke med fremmede på internett, men at jeg ikke kunne treffe noen av dem jeg snakket med og ikke fikk fortelle dem navnet mitt. Vi brukte aldri våre ekte navn, selv ikke på sosiale plattformer hvor det kunne (og sannsynligvis burde) vært naturlig. Selv i 2006 ble jeg anbefalt å ikke bruke mitt ekte navn på internett.
I dag, ikke så mange år senere, har jeg fremmede mennesker jeg kjenner fra internett boende på gjesterommet mitt. Jeg leier ut gjesterommet gjennom tjenesten Airbnb. Airbnb er en sosial markedsplass som gir brukere mulighet til å leie ut eller booke overnattingsmuligheter over hele verden for kortere eller lengre perioder. Jeg har et tomt gjesterom, de reisende har behov for et sted å bo – og vi møtes på Airbnb. Før jeg godkjenner gjesten, leser jeg andres anmeldelser av vedkommende. Gjesten leser andres anmeldelser av meg og leiligheten før den bestemmer seg om den vil bo hos meg.
Airbnb er basert på gjensidig tillit. Sosiale medier handler om å bygge relasjoner, og en essensiell del av å bygge relasjoner handler om tillit. Undersøkelser Nielsen gjorde i Q3 2011 viste at betalt annonsering fungerer opp til 55 % bedre når man har sosial kontekst i annonsen. Sosial kontekst vil si at en bruker ser sine venners navn/bilde direkte i annonsen. Hvorfor fungerer det så mye bedre? Å vite at annonsøren er likt av venner bygger tillit. Nielsen har også gjort undersøkelser som viser at 92 % av forbrukere stoler på anbefalinger i fortjente medier, en solid økning siden 2007. Med Facebooks nyeste oppfinnelse Graph Search, er venners anbefalinger, likes og innsjekkinger enda mer tilgjengelige enn de har vært tidligere, og å skape godt, relevant, strategisk forankret innhold som brukerne er interessert i vil bli enda viktigere i tiden som kommer.
La oss bruke en bedrift som eksempel på hvordan dette kan fungere i praksis. HP er i vinden, jeg synes jeg ser dem over alt, med Anita Krohn Traaseth i spissen. Anita er relativt nytilsatt toppsjef i HP, og hun er ikke redd for å vise seg frem. Anita har en blogg hvor hun raust gir av seg selv. Hun har delt jobbsøknaden som ga henne toppsjefjobben i HP og hun utviser en solid posjon digital sosial intelligens. Anita er et strålende eksempel på at man kan være personlig uten å være privat.
Ikke alle toppsjefer har mulighet til å være som Anita, men alle bedrifter har mulighet til å bygge tillit. Tillit skapes blant annet gjennom åpenhet, relevans, gode produkter eller tjenester som blir godt kommunisert. Ikke tenk kun digitalt; tenk helhetlig, og tenk langsiktig. Sosiale medier er kun én del av markedsmiksen.
Vinnerne innen digital kommunikasjon i 2013 vil være de som bygger tillitsforhold; vinnerne vil være de som setter av tid, lytter, deler, er genuine og ønsker det beste for kundene sine. Ha mot til å prøve dere fram, ikke lag en for rigid strategi og se menneskene bak de digitale sporene.
Vil du følge med og få oppdateringer fra firmaet først?
Facebook – Twitter – Instagram – Google+ – Nyhetsbrev