Verdens kanskje minste og mest spesialiserte digitale kommunikasjonbyrå.

Hvordan enkelt lage undertekster på Facebook-videoer


Har du vært på foredrag og hørt at du bør tekste videoene du legger ut på Facebook? Fordi de aller fleste videoer på Facebook spilles av automatisk, og folk oftest ikke setter på lyd, er det lurt å tekste filmene. Ubekreftede kilder hevder 85% av brukerne ser uten lyd, og at brukerne bruker 12% lengre tid på videoer som er tekstet. Min erfaring er at det varierer veldig fra avsender til avsender – men at det uansett lønner seg å legge til underteksting. Om du tekster direkte i Facebook, med en .srt-fil, fungerer det slik at de som ikke har lyd får underteksting – og de som setter på lyden slipper undertekster.

Men hvordan gjør du det på en enkel måte?

Du kan bruke YouTube! Her er en steg for steg-guide – så om 19 steg vet du hvordan du enkelt lager en SRT-fil til bruk på Facebook-videoene dine.

 

1. Last opp videoen du skal tekste på YouTube. Dette gjør du på youtube.com/upload. Hvis videoen allerede ligger på YouTube: Gå til steg 3. (Digresjon: Er det sånn det føles å lage IKEA-bruksanvisninger?)

hvordan-undertekster-pa-facebook-1

 

2. Mens videoen laster opp: Velg om den skal være offentlig, ikke oppført eller privat – og om du vil ha den i en spilleliste. Jeg valgte å tekste en video Olav Mellingsæter og jeg lagde til Namsos Næringsforening, til et foredrag vi skulle holde om teknologiskiftet på Connecting Namdalen (om du er spesielt interessert, kan du lese mer om vårt «Living the brand»-prosjekt om teknologiskiftet og hvordan det vil påvirke markedsføring og kommunikasjon her).

hvordan-undertekster-pa-facebook-2

 

3. Når videoen er lastet opp: Gå inn på profilen din, og klikk «Videobehandler».

hvordan-undertekster-pa-facebook-3

 

4. Her finner du igjen videoen du skal tekste. Klikk på «Teksting», som du finner ved «Rediger»-knappens dropdown-meny.

hvordan-undertekster-pa-facebook-4

 

5. Her kan du legge til ny teksting (denne var ganske selvforklarende, eller hva:))?

hvordan-undertekster-pa-facebook-5

 

6. Velg Norsk språk (om det er det språket du vil ha).

hvordan-undertekster-pa-facebook-6

 

7. Velg «Legg til ny teksting». Hvis du skal ha engelsk teksting, kan du la YouTube transkribere og synkronisere automatisk. Hvis du velger dette alternativet, bør du likevel gå nøye gjennom tekstingen YouTube gjør på dine vegne. Denne videoen trengte norsk tekst, så skal vise dere hvordan det gjøres.

hvordan-undertekster-pa-facebook-7

 

8. Transkriber og angi tidspunkter. Her skriver du rett og slett inn det vedkommende på videoen sier, og hvilke tidspunkt det blir sagt. Du kan forlenge eller forkorte tekstingen ved å dra i teksten under videoen (der du ser den røde markøren).

hvordan-undertekster-pa-facebook-8

 

9. Dette var en kort video (lagd til nettopp Facebook), så det tok meg 4 minutter å tekste den. Når videoen er ferdig tekstet, kan du klikke «Publiser» til oppe høyre, rett over videoen.

hvordan-undertekster-pa-facebook-9

 

10. Neste steg er å redigere teksten igjen. Klikk der det står «Norsk» med grønn sirkel, rett under publisert.

hvordan-undertekster-pa-facebook-10

 

11. Klikk på Handlinger, og velg «Last ned .srt»-fil.

hvordan-undertekster-pa-facebook-11

 

12. Mens fila lastes ned, går du inn på Facebooksiden din.

 

13. Last opp videoen din direkte i Facebook (dette anbefales så og si uansett hvilken video du skal vise til målgruppa di, forresten. Last alltid opp direkte).

 

14. Skriv inn tekst om videoen som vanlig (husk: ett budskap og ett mål per post – gjør det enkelt for målgruppa di), og klikk på «Captions» («Teksting» om du har Facebook på norsk).

 

16. Endre navnet på tekstfila di til «filename.nb_NO.srt». Koden for norsk bokmål er filename.nb_NO – og alle andre koder finner du her). Tips fra Ragnhild i kommentarfeltet: Det er mange i Norge som har Facebook på nynorsk. For å nå dem, legg inn srt-fil i nynorsk format. Koden for nynorsk er nn_NO («nn» som i norsk nynorsk, «nb» som i norsk bokmål).

Husk små bokstaver i «nb» og store i «NO».

Hvis du vil at teksting også skal fungere for de som har engelskspråklig Facebookprofil (mange norske brukere har jo det), kan du lage kopi av tekstfilen, og laste opp en som filename.en_US.srt (amerikansk) og eventuelt også filename.en_GB.srt (britisk) – sammen med filename.nb_NO.srt og filename.nn_NO.srt. Da er du ganske godt sikret. Har du hastverk, kan du altså gjenbruke samme .srt-fil, men lage kopier med ulike navn.
endre-filnavn-srt-fil

 

17. Last .srt-fila opp i Facebook.

 

18. Slik ser det gjerne ut da.

 

19. Og slik ser det forhåpentligvis ut til slutt!

 

 

 

Voila! Så har du undertekster til Facebookvideoene dine.

 

PS 1: Hvis du ikke får lastet opp videoen/videoen ikke vil la seg poste, kan det hende du har samme utfordring som en del andre. Eirin fant ut av det, og skriver: Du kan ikke ha flere mellomrom enn det ene mellom pilen og tallet (på hver side av pilen) og du må bare ha med to siffer i hundredeler, ikke tre. En må også huske på å starte neste tekst litt etter den forrige har sluttet. Dvs. at det skal se slik ut:
1
00:00:03,00 –> 00:00:07,20
2
00:00:07,21 –> 00:00:10,00
Takk for tipset, Eirin!

PS 2: Kaia Tetlie tipset om at hvis du bruker Safari, får du ikke lastet ned SRT-fil. Da er det bare å gå over på Chrome, logge inn på YouTube der, og laste ned fila. Takk for tipset, Kaia!

 

,

27 kommentarer til “Hvordan enkelt lage undertekster på Facebook-videoer”

  • Edet er helt sant! Og i følge statistikk jeg kom over, bruker folk 12 % lengre tid på videoer som er tekstet, så det er verdt de ekstra minuttene. :)

 1. Hei Ingvild, takk for nyttig artikkel. Jeg har tekstet noen videoer og det har gått greit. De siste to gangene vil den ikke lastet opp. Skjønner ikke hva som er galt? ( Kan ikke lagre bildetekstene: Beklager, men noe gikk galt under opplastingen av bildetekstene. Prøv på nytt.) Har prøvd på Google Chrome også. Har du opplevd dette? Hilsen Trine

 2. Hei Morgenfugl! Så rart at det ikke fungerer – har du gjort noe annerledes? Og har du prøvd i en annen nettleser enn Chrome? Har aldri opplevd det du beskriver. Hilsen Ingvild

 3. Tusen takk for god guide! Vanligvis har jeg lagt tekst inn i videoen på forhånd, men dette er mye bedre :D

 4. Hei Ingvild. Jeg har også forsøkt denne oppskriften (vel og merke laget teksten selv i notepad og lagret som .srt-fil. Alt ser bra ut, teksten fungerer når jeg spiller av videoen på PC-en min, men posten nekter å publiseres dersom jeg legger ved tekstfilen. Får samme feilmelding som Morgenfugl over her. Har du noen tips? Jeg har forsøkt mange ganger de siste ukene, men forskjellige videoer og i to forskjellige nettlesere. Tusen takk for svar :)

   • Hei igjen Ingvild :) Jeg fant ut av det ved hjelp av en venn. Du kan ikke ha flere mellomrom enn det ene mellom pilen og tallet (på hver side av pilen) og du må bare ha med to siffer i hundredeler, ikke tre. En må også huske på å starte neste tekst litt etter den forrige har sluttet. Dvs. at det skal se slik ut:

    1
    00:00:03,00 –> 00:00:07,20

    2
    00:00:07,21 –> 00:00:10,00

    Med et slikt oppsett fungerte det for meg :)
    NB! Teksten er kun synlig om du spiller av videoen i feeden – ikke om du klikker inn på selve videoen, da forsvinner den.

    Hilsen Eirin :-)

    • Så utrolig bra at dere fant det ut! Da legger jeg det inn i oppskriften, i tilfelle flere har samme utfordring. Tusen takk for at du sa ifra!

 5. Tusen takk for veldig nyttig artikkel! Plutselig kan jeg alt om teksting :)

  Bare et lite innspill til punkt 16: nb_NO er faktisk ikke koden for Norge, det er koden for bokmål. Det er mange i Norge som har Facebook på nynorsk. For å nå dem, legg inn srt-fil i nynorsk format. Koden for nynorsk er nn_NO («nn» som i norsk nynorsk, «nb» som i norsk bokmål)

 6. Hei! Jeg sitter innimellom og vil tekste eller transkribere videoer som ikke er mine (for å hjelpe til så video og budskap når lenger og inkluderer flere). Går det an å feks velge andres direktesendte fb-videoer, eller videoer som ligger på you tube?
  Hilsen Helena

  • Det tror jeg dessverre ikke – i så fall vet jeg ikke hvordan. Men utrolig bra at du gjør det! Håper du finner en løsning, og hvis du vil dele den med andre må du bare si ifra, så kan jeg inkludere den i guiden, og nevne deg. :)

 7. Hei Ingvild! Super forklaring, men jeg får likevel ikke lastet opp videoen. Det kan se ut som det er et problem hos Facebook som skriver at «…det oppsto et problem. Vi jobber med saken».

  Likevel kan det hende jeg har gjort noe galt. Må innrømme at jeg ikke forstår hvilken pil du henviser til: «Du kan ikke ha flere mellomrom enn det ene mellom pilen og tallet (på hver side av pilen).» Kan du forklare nærmere hvor dette er?

  Veldig takknemlig for svar :-)

  Hilsen Liv Bente

  • Forresten, kan det skyldes at jeg forsøker å planlegge et innlegg 13. juli – og ikke poster det direkte her og nå?

  • Hei Liv Bente! Hm, er ikke sikker på hvorfor det ikke fungerer, det er vanskelig å si når man ikke ser det.

   Ang. pilen, så gjelder det hvis du lager teksting i notat, ref. Eirins kommentar. Hør gjerne med henne om du har gjort det på den måten, det har nemlig jeg aldri prøvd.:)

   Hun skriver at det skal se slik ut i notatet:

   1
   00:00:03,00 –> 00:00:07,20

   2
   00:00:07,21 –> 00:00:10,00

 8. Super artikkel! Jeg er allerede i gang med prosessen og er spent på hvordan resultatet blir. Dere har nå fått en ny fast følger :)

 9. Hei, Ingvild! Takk for nyttig instruks! Jeg har ikke postet videoen ennå, har den kun på utkast, men teksten kommer ikke på automatisk. Jeg må gå inn i videoinnstillingene (tannhjulet) og aktivt hake av for tekst. Er det sånn for alle, eller er det en innstilling på siden min som jeg ikke er klar over? Hensikten er jo at dette skal komme av seg selv og dermed få flere til å se videoene mine.

 10. Hei Ingvild! Har brukt malen din her flere ganger, og det har fungert supert, men når jeg la ut en nå i dag tidlig kommer tekstingen kun på pc og ikke mobil. Går jeg tilbake til tidligere filmer jeg har teksten og lagt ut så er det heller ikke tekst på mobil, men jeg mener at det var det når jeg la dem ut. Vet du om det er noen endringer fra Facebook for at teksting skal synes på mobil? Video ligger på https://www.facebook.com/EconaNorge/

 11. Hei, kom over denne fremgangsmåten som var super! Men står fast ved punkt 11 «last ned .srt fil» Får gjort det, men får valg av datamaskinen hvilket program jeg vil bruke for å åpne denne srt-filen. Her er jeg grønn. Hvilket program trenger jeg?

 12. Hei! Har tekstet min første video på denne måten. Men når jeg laster den ned, legger filen «captions.srt» seg i nedlastingsmappen, men den er grå/inaktiv når jeg forsøker å laste den opp til Facebook. Noe har gått galt, men har ingen anelse om hva… Hva kan det være?